Tuesday, December 15, 2009

Kings Cake History

I love this time of year because it means spending time with family and lots and LOTS of baking! This time of year, my house is sure to be full of candies, cookies, tamales and something called Rosca de Reyes that is deeeeelicious! For those of you unfamiliar with it, here is a brief history:

In some Spanish cultures it is tradition to make a "Rosca de Reyes" or (king's cake) for the holiday season. It is traditionally eaten on January 6, during the celebration of the "Día de Reyes" (Wise Men Day). In most of Spain, Mexico, and sometimes Hispanic communities in the United States, this is the day when children get presents from the Three Wise Men (not from Santa). They leave a shoe outside, filled with hay or dried grass for the animals the Kings ride, before they go to bed along with a note. The Mexican “rosca de reyes” has an oval shape. For decoration, Mexican people use dried and candied fruits like figs, quinces or cherries to decorate it.

I hope you have enjoyed learning a little about my Christmas tradition's. And of course I had to make it mini along with some good old fashioned sugar cookies. Enjoy!







6 comments:

Teresa Martínez- IGMA artisan said...

Ohh Mel, me ha recordado usted que ya queda poco para el día de reyes.
Sabe usted que en Cataluña la tradición es poner dentro del roscón de Reyes un haba y una figura representativa de un rey.
Al que le toca la porción de roscón que tiene el haba paga el roscón y al que le toca la figura se le pone una corona y se le nombra rey por un día. (nosotros en cataluña al roscón lo llamamos Tortell y sobre él ponemos una corona de papel dorada).
No sé si usted podrá entenderme.

So Sweet Candy Buffets said...

Hola Teresa, te entiendo perfectamente. Aqui tambien hacemos lo mismo. Le ponemos un muñequito y el que le toca ese muñequito tiene que cocinar una sena para la familia. :) Gracias por visitar a mi pagina. Me encanta tus miniaturas! :)

jocelyn teo said...

Mmmm, your cakes and cookies look really realistic! :)

and i love the king's cake write-up, such fun to hear of cultural traditions all over the world! :)

Teresa Martínez- IGMA artisan said...

Que bien Mel, es un alivio que cuando escribes te entiendan, tengo un problema grande con el ingés y es que ni lo hablo ni lo escribo, y los traductores no son buenos, entiendes un poco el contexto general pero nada más.
Pues la idea de hacer una cena me gusta más que pagar el roscón.
Feliz Navidad!

Sumaiya Mehreen said...

your cake is on the mini food blog today!

Ascension said...

Enhorabuena!!!!!!!!te ha quedado muy chulo y las galletas una maravilla.
Le has puesto sorpresa al roscon?jeje
Me ha encantado pasarme por tu blog, no lo conocia.besitos ascension